Sunday, December 18, 2011

Bersyukurlah ~

Hidup ini penuh dengan rahsia. Rahsia yang kadang2 tak terfikir oleh kita bahawa ianya adalah satu rahsia. Rahsia kasih sayang Allah kepada hambanya. Bilamana dah tersungkur, dah terlelepok jatuh tak berdaya, barulah perasan masih ada yang sayang, masih ada yang ambil peduli. Walhal, sebelum ini, mengingatinya tidak pun kita buat. Lupa daratannya kita. Lupa nak sujud walau 5 minit untuk satu waktu pada sang khalik.

Allah amat sayang pada kita sahabat2, sangat2 sayangkan kita. Kita lupakan dia, tapi dia tetap datang saat kita merintihkan bantuannya.

Apa lagi yang nak dibuktikan tanda rahsia cintanya pada kita. Bersyukurlah kita masih diberikan nikmat makan & kesihatan. Jika sakit pun, bersyukurlah kita masih diberikan nikmat bernafas atas muka bumi miliknya ini. Apa lagi sahabat2, apa lagi yang perlu saya catatkan untuk membuktikan tanda sayangnya Tuhan kepada kita. Sudah2 lah merungut, bersyukurlah.

Jika rasulullah yang Allah telah janjikan syurga buat baginda itu pun masih bersujud tanda mensyukuri nikmat yang Allah berikan, apatah lagi kita, yang belum tentu ke mana pengakhirannya ini. Syurga atau neraka, hanya amalan dan redha Allah menentukan segalanya.


Terbayang-bayang akan suasana syurga..yang mengalir sungai dibawahnya..rimbunan pohon yang dipenuhi buah-buahan..tiada satu pun tempat di dunia ini yang mampu menandingi keindahan syurgamu ^^

Road to Jannah ~
Hanya dengan redha & rahmat Allah ^^

Wednesday, November 23, 2011

The Picture of Life

Kadang2 bila tengah serabut dengan test, presentation & assignment..mesti akan rasa nak pi melancong kat mana2..haha, pelik kan saya ni. Tu la..orang lain dah start keje, tapi saya masih lagi bergelumang dengan nota2 pelajaran. Ini la pengorbanan kalau sambung double degree (Law Shariah). InsyaAllah, semua ini akan dibayar oleh Allah dikemudian hari. Amin :)

Sesungguhnya hidup ini persinggahan, diri ini selalu buat silap & lalai dengan urusan duniawi. Terkadang lupa akan pelabuhan akhirat. Astargfirullahal azim li wa lakum..ampun kan kami wahai Tuhan kami.

When it comes to muhasabah part..saya akan cari port2 yang tenang untuk berfikir..menikmati alam, bercakap dengan Tuhan. pastu cari picture2 yang cantik yang menenangkan jiwa.This is my HOBBY ok !

I'm a visual person..whenever I look at something..I will remember something. That's how I deals with this life..am I too weird? For no reason I uploaded these beautiful pictures, then I started to think about some valuable things behind the pictures..I wish I could be there..uhuh ^_^



nice :)


How I wish I could be here..while reading a book ^_^


 I love them..muahh !



 I like the scenery so much !


Lady always loves flowers. No more words to say ! ('',)

Saturday, November 12, 2011

Cucunde ! Finally you get married..alhamdulillah


Lubna & Raden
 




 Lubna Mohd Fakhruddin..atau cucunde ni sahabat saya semenjak matrik. Kami satu bilik semasa di matrikulasi uia pj dulu. Orangnya cantik dan baik. Bilik 308 A mahallah Zainab Jahsyi adalah tempat pertemuan kami. Semasa hari pendaftaran hanya Kak Nur & Abg Ayie yang menemani Lubna sebab parents dia bekerja kat Mesir. Kak Nur ni kakak angkat Lubna, dia juga orang ganu macam saya. Sejak dari tu, kami menjadi akrab..saya panggil dia cucunde kerana saya ni nende. haha, lawak kan..macam panggilan dalam istana pulak. kami bertiga, saya, neera dan lubna..masing2 ade gelaran masing2..saya lahir paling awal maka jadilah saya nende, neera jadi bonda dan lubna jadi cucunde.

Cucunde ni anak perempuan sorang dalam family, maka majlis perkahwinannya dijalankan dengan penuh meriah baru2 ini, tetapi masih menjaga batas2 syarak. Alhamdulillah, tiada majlis bersanding seperti yang lazimnya dilakukan sesetengah masyarakat melayu kita. Alunan zikir mengiringi pengantin masuk ke dewan majlis. Saya suka sangat ! ^_^

Cuncunde dah jadi milik orang sekarang, tak leh dah nak lepak bilik nende suka2 ati lagi..huhu, takpe, moga rumah tangga cucunde & suami diberkati Allah..moga mendapat anak yang soleh & solehah. Amin.

With Love,
 Nende ( Mar )


 Stage makan beradap yang comel & simple ^_^












 Pengantin bersama family Raden


Pengantin bersama family Lubna


Saturday, October 22, 2011

Isu Prof. Aziz Bari, dari sudut pandangku ~

Sebagai sorang graduan lulusan undang-undang dari UIA, bohonglah jika dikatakan saya tidak merasa apa-apa atas kejadian yang menimpa keatas prof. Saya berasa agak terkilan dengan segala 'kekecohan' yang dirancang rapi pihak tertentu. Bagi saya secara peribadinya, prof adalah seorang lecturer constitution yang hebat. Saya berpeluang menimba ilmu dengannya ketika ditahun 1 dahulu untuk subjek Constituional Law 1. Prof adalah seorang lecturer yang sangat lain daripada lecturer2 AIKOL yang lain. Satu-satunya kelas yang tiada attendance sheet adalah kelas prof sahaja. Langsung tidak dihiraukan requirement yang department wajibkan keatas semua lecturer iaitu mencatat kehadiran pelajar ke kelas. Baginya, kalau nak belajar, datang. kalau tak nak belajar..lantak hangpa la. Samaada pelajar fokus, tidur, main2 handphone ke atau buat apa sahaja ketika dia sedang mengajar..dia tetap terus mengajar. Nampak kesungguhan diwajahnya ketika dia menyampaikan ilmu..malah ilmu itu tidak hanya tersekat pada silibus subjek sahaja, dia juga akan menyampaikan apa sahaja ilmu semasa lain unuk dikaitkan dengan subjek yang diajar. 

Kelantangan prof dalam memberi idea dan mengkritik sistem perlembagaan negara sudah lama diketahui umum. Disebabkan keberaniannya mengkritik sesiapa sahaja, dia bagaikan sifu yang dikagumi. Tidak kiralah orang atau parti apa sahaja, jika salah tetap akan ditegur. Dan yang paling mahal harga seorang profesor ini adalah..dia bukan kaki ampu dan tak makan ampu. He has his own stands ! Satu prinsip yang akan dia junjung sampai bila-bila, berani mengatakan yang hak walau apa sahaja pangkat atau darjat individu tersebut.
Fenomena Prof. Aziz Bari mula marak disebabkan isu dia menegur Sultan Selangor lantaran ucapan baginda yang kesal dengan sesetengah pihak yang cuba memesongkan akidah umat Islam ( isu JAIS serbu gereja ). Dan prof hanya mengatakan bahawa titah Sultan yang sebegitu adalah sesuatu yang tidak lazim dilakukan oleh baginda. Malah, sebelum ini pun, apabila bekas menteri besar Selangor merobohkan surau, baginda juga berdiam diri dan tidak mengambil kisah akan hal tersebut. Saya yakin apa yang ditegur oleh prof itu tidaklah sampai kepada tahap menderhaka kepada Sultan. Hanya Mahathir sahaja yang suka menggembar-gemburkan isu kecil tersebut dengan mengatakan prof kurang ajar. Bagi saya, pendapat prof adalah sebahagian daripada pendapat akademik semata-mata ! kerana dia adalah seorang pakar perlembagaan negara dan dia bukan politician daripada mana-mana parti ! 

Ekoran isu kecil yang diperbesarkan oleh mantan perdana menteri itu, dua orang terbuang PKR mula menyemak nak mencari publisiti dengan membuat report polis kononnya prof telah menghina sultan. Tang mana hina pun saya tak tahu. Kalau bagi budak-budak tadika baca balik statement prof masa dia tegur sultan tu, saya rasa budak-budak tu pun akan gelak kah kah kah..Zul Nordin & Ezam dah nyanyuk !

Bukan setakat itu sahaja, malah Awang Selamat, editor UTUSAN HAIRAN itu pun nak naik nama jugak..dikatanya prof tak concern isu aqidah umat Islam..tak concern pasal kes murtad yang berlaku di Malaysia. Tang ni lagi la rasa macam nak buat tarian cak lengpong kat depan Awang Selamat..macam ade jugak la rase nak ajak dia join masuk kelas Constitutional Law 1 yang wujud kat mana-mana fakulti kat Malaysia nih. Haishh ! Kalau takde ilmu, jangan cakap sembarangan ye encik Awang..nanti jadi tak selamat. Prof Aziz yang sangat banyak menghasilkan artikel-artikel berkenaan isu murtad di seluruh Malaysia tu dikatanya tak sensitif isu murtad. kepada Awang, sila cari dan pergi ke mana-mana library law yang wujud untuk membaca semua tulisan-tulisan prof ye. Selamat  berusaha ! ^ ^

Demo di UIA..hahaha, ni pun rasa gelak gak nih..bila ade demo lepas jumaat baru-baru ni..ramai la pulak yang nak jadi pakar perlembagaan..tengok kat facebook suda tahu sape yang akan ganti prof nanti. Semua student leaders yang wujud di UIA tidak berucap dan tak ambil port mase demo berlaku. Semuanya di ketuai oleh gerakan mahasiswa dari luar, terutamanya dari Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) oleh saudara Shukri. Ini kerana sebelum demo berlaku, Rektor UIA telah berbincang dengan semua student leaders tersebut dan menerangkan semua yang berlaku keatas prof. Mereka diseru supaya berdiplomasi dengan bahagian admin UIA. Apabila ini berlaku, ramai la yang mengkritik. 

Kenapa SRC UIA tak turun padang? Tak back up Prof Aziz ke? Kenape biar budak Uni lain lead demo? Kenape SMM tak bincang dulu ngan SRC nak buat demo? Kenape orang luar datang UIA? Politician tak respek UIA, join demo? Kenapa buat demo kat UIA?

Soalan2 tu semua soalan lazim yang hangat diperdebatkan kat facebook dan dimana-mana sahaja..

Jawapan saya mudah je..

SRC tak join sebab menghormati cara Rektor yang telah menjelaskan semua perkara kepada semua student leaders. Dan SRC tetap akan back up Prof Aziz sebagai seorang pensyarah ulung di UIA dengan menggunakan cara yang lebih berdiplomasi dan matang sebagai anak pelajar UIA.

SMM? Students Uni lain? Politician? Shamsul Iskandar? Siapakah mereka ini?

Mereka ini adalah MASYARAKAT MALAYSIA YANG SAYANGKAN PAKAR PERLEMBAGAAN NEGARA KITA, PROF AZIZ BARI. Kita kene ingat, bahawa prof ini bukanlah semata-mata seorang pensyarah..tetapi juga adalah seorang PUBLIC FIGURE kerana dia adalah PAKAR PERLEMBAGAAN NEGARA ! Oleh itu, semua dari mereka ada hak untuk berhimpun membela nasib prof dengan cara mereka ! Mereka ade hak untuk berhimpun di UIA kerana yang menggantung tugas prof adalah UIA. Takkan nak pi buat demo kat depan rumah Mahathir atau orang terbuang PKR tu kot ? Sangatlah tak logik !! Bagi saya juga tiada salahnya Tian Chua dan Nurul Izzah datang untuk berhimpun kerana mereka adalah sebahagian daripada masyarakat Malaysia. Dan bukannya datang untuk mempromosikan PKR atau menghentam UMNO. Shamsul Iskandar yang juga bekas Presiden SRC dan pelajar law UIA wajar diberikan peluang untuk sama-sama berhimpun disitu.

Jadinya, SRC tidak salah kerana tidak turut serta dalam demo..malah orang luar juga tidak salah untuk berhimpun untuk Prof Aziz di UIA.

Jadilah mahasiswa yang matang..bukan hanya tahu menghentam. Think for the future ~ 

Bekas pelajar prof sewaktu di tahun 1 dahulu. 

Semoga Prof Aziz tetap tabah dengan 'hentaman kecil duniawi' ini..Rahmati guru kami ini Ya Allah..Amin

Tuesday, October 4, 2011

Irfan


Irfan (30hb 12 2010)  & Darwish (29hb 12 2010)



Irfan & Qayyum







Sukenya dia  ^_ ^

Saturday, August 6, 2011

Kepulangan


Saat diriku merasa kehilangan,

seakan tidak mampu kuungkapkan setiap kesedihan yang mendatang

Walaupun satu ketika diriku dihanyut ombak kelalaian 

digoncang ribut kealpaan, 

engkau masih setia wahai Tuhan..

mengharapkan aku pulang.


Saat diriku mendambakan keampunan,

Seakan terasa diriku disayang..

Ya Rahman..
Titik-titik jernih yang mengalir ditubir mataku ini..

Adalah saksi sebuah keinsafan..

Yang inginkan rahmat kasihMu Tuhan


Saat diriku mengongoi penuh kesyahduan..

Menggeletar seluruh urat nadi yang akur..ianya hanyalah sebuah pinjaman Tuhan..

Jasad dan akal seakan bersatu dengan satu peringatan

Suatu detik dan saat aku akan pulang..

Dihitung semua amalan..


Maafkan aku Tuhan..
Untuk semua nikmat yang telah diselewengkan..
Izinkan aku pulang dengan jiwa yang tenang..
Kubutuhkan keredhaan serta keampunan.

03:57 am
6 Ramadhan
2011-08-06

Thursday, August 4, 2011

Bicara Rembulan


Bisiklah pada rembulan
Tanpa rasa segan
Lontarkan saja
apa yang kau rasa

Bicaranya rembulan
Tidakkan pernah songsang
Tulus, penuh keikhlasan

Oh rembulan
Jadikan aku teman
Walaupun kau punya bintang
padamu kusandarkan harapan..


Saturday, April 30, 2011

Their Big Days : Yes, I Do ~

       Waiting for the wedding..me and my mother stuck on the Royal Wedding Show.I couldn't imagine the situation. Haha, listening to the speaker on the show, keep comparing this wedding with the Princess Diana wedding. talking about the dresses, the VIPs and all things. They keep comparing it with Diana. One thing that I noticed, Princess Diana is always in the heart of the people although she already gone, although she already divorced with Prince Charles. Why? Because she is so kind and loving. Its differ from the Lady Sarah (not Lady Diana's sister) the one who married with Prince Andrew,  Prince Charles's brother and later on got divorced. It shows that people don't like her much. When Lady Diana died, people cried. Ops ! Actually I want to talk about the Prince William Wedding. Hehe,

       Why people are so excited when it comes to this kind of wedding? Ahha..its because it just like once in a blue moon to have a wedding of a prince with a commoner. That's the only reason. Then the lady who become the "Princess" because of that marriage will be a subject matter. The beauty, the dress, the family. All about the LADY will attract the world, because it just like

"Oh, young lady..you are representing us to be with the Prince..to stay in there, the luxurious Buckingham Palace. We are behind you, do you best over there ! "

    There's people voice, "Oh no ! Why he married her.. He should marry me instead of that lady.." Haha, its  something predictable right, but no worries guys. there is still one prince left ! But actually I don't really like his social activity. In fact, he is now dating with Chelsy Davy ~


Prince Harry with his girlfriend, Chelsy Davy


Here, the day comes ! The wedding of Prince William and his lover Kate Middleton at the Westminster Abbey


The big day, Yes I Do ! Everyone will remind this memorable scene to the late Princess Diana when she married Prince Charles


 
Kate Middleton, just like Lady Diana..a commoner.
 

The same ring used during the engagement of Princess Diana. Both, William & Harry had an agreement that the one who got married first will have the ring for his fiancee. Luckily, William got married first, so he got the ring for Kate Middleton. Both siblings wanted to have theirs mother's memory regarding the ring. They are so smart and tolerable siblings I think. Good to have that kind of attitude then =)


 Kate during her teenager's time


 The cutest girl, Kate Middleton


Finally, William married his colleges friend, Catherine



Mr. & Mrs. Middleton


Prince William, to be the second position after his father, Prince Charles the Prince of Wales


Prince William and Prince Harry, both look so handsome..make girls crazy over them. What more to say, their mother's death shaped their life today.  
 
 
 Princess Diana with her cute boy, Prince William on his first official visit 


She's so beautiful  !


Both were blessed with two boys, William and Harry





Lovely mother...really look so motherly ^_^

 Memorable wedding of the year, 29th July 1981
Prince of Wales, Charles and his wife Princess of Wales, Diana 

It was just 30 years ago, a commoner being a princess. Lady Diana Frances Spencer, after school, worked in London, first as a nanny, occasionally a cook, then as a cocktail waitress and lately as an assistant in a kindergarten. As a teenager she had immense love for children as she thought she was deprived of parental love at an early age. 



The lucky one at one time and it could be, the "victim" one at another time. Prince Charles, who had married Princess Diana while still dating with Camillia Parker, his beloved one. All people around the world very sad and angry with the news, " Charles cheats wife ! ".



Prince Charles and Camillia, Duchess of Cornwall



 Look so pretty and young, Lady Diana..in May 1981 just 2 months before the wedding


 Lady Diana and her sister, Lady Sarah


 Lady Sarah, got a chance to date with Prince Charles

 This Princess of Wales died in a tragic accident. Most said it was a conspiracy to kill that beautiful lady because she's going to marry a Muslim guy. Yet, it seems to affected the position and  surrounding of her two children, Prince William & Harry so that the rumours theory comes to the conclusion that it is better to "remove" the lady rather than to have the Muslim mother of  those prince. 






In fact, Prince Charles married her just because of  the restriction that he must marry a virgin protestant lady, not like Camillia who already marry to Andrew. Before that, he also dating with Diana's sister, Lady Sarah. He just dating with Diana for 6 months before proposed her to marry him. At that time, he was 33 years and Diana just at the age of 20, beautiful and innocence young lady. ^_^

Monday, April 25, 2011

Sublime 05

Matanya dibuka perlahan-lahan. Terasa perit anak tekaknya apabila mahu bersuara. Semuanya kerana kesan perubahan musim. Najah bangkit dari pembaringan lalu menuju ke bilik air. Membasuh muka dan menggosok gigi. Dikerling jam didinding bilik yang sederhana besar itu. Sudah masuk waktu zuhur. Dia terus berwuduk. Walaupun masih terasa kurang sihat, namun  Najah tidak pernah menjadikan sakit itu sebagai satu alasan untuk meninggalkan solat. Arwah nenek amat menekankan soal solat 5 waktu kepadanya. 

"Assalamualaikum..." terjengul kepala Safia di muka pintu bilik Najah. Terukir satu senyuman diwajah manis itu.
"Waalaikumussalam Fia.." Safia terus masuk dan duduk dibirai katil. Disuakan tangannya ke dahi Najah. Dia senyum lagi. 

"Najah, panas lagi badan awak tu..kenapa tak solat sambil berbaring aje. Muka pun pucat lagi tu. " Najah melipat telekung dan duduk disebelah Safia.

"Saya dah ok sikit la Fia. Masih larat lagi nak bangun sembahyang. Takpe la, kalau saya betul-betul tak larat nanti, baru saya solat macam tu ye.." Safia hanya mengangguk, faham benar dengan kedegilan Najah. Timbul riak kasihan di wajah itu apabila memikirkan perihal hidup Najah. Pada umur 23 tahun, temannya itu telah pun berkahwin. Dia tahu itu bukanlah kehendak Najah, namun demi keselamatan diri , Najah terpaksa akur dengan perkahwinan tersebut. Kedengaran Safia mengeluh perlahan.

"Nape Fia..?" 

"Saya..saya tak tau nak cakap ape..saya kasihan...." matanya mula bergenang sambil memandang tepat ke arah Najah.

"Syhh..don't cry please..Najah ok je...Najah terima takdir yang Allah tentukan dengan redha dan berlapang dada. Jika ini caranya untuk Allah tunjukkkan kasih sayang dia pada Najah, Najah akan terima. Fia, pray for me ok. Pray for my marriage with that hati batu guy.." ayatnya ynag terakhir itu membuatkan Safia ketawa.

"Ok, I promise friend.. I'll doa for your happiness with him. Be strong ok ! Of you need a support system..just call me eh. " Dia melihat Najah menggangguk. Digenggam tangan temannya itu erat-erat. Seakan memberi kekuatan.

Saturday, April 16, 2011

Sublime 04


" Am, abang ko tu dah umur berapa eh? Bile dia nak kahwin?" keningnya terangkat mendengar soalan luar alam itu. Namun dia tetap menjawab.

"25 years old ! Why all of sudden you are asking that weird questions?"

"Is it really weird..?" Zara memusing-musingkan pen di tangan..buat ala-ala gaya kipas helikopter yang berputar tu. Tapi tak selaju kipas helikopter tu la. Amni yang melihat hanya mampu menggeleng. Gigih berusaha betul la minah sorang ni. Semuanya gara-gara dia melihat seorang foreigner sewaktu sedang study di library last week. 

"Weh, terernye pakcik arab tu pusing2 pen dia.." Amni kelihatan sangat teruja.

"Elleh..takde la terer mana pun..aku pun boleh buat !" Seperti biasa. Zara dengan lagaknya. Amni menjuihkan bibirnya.
"Dah la Zara..aku tak pernah sekali pun tengok ko buat benda alah tu...kali ni memang aku takleh nak terima statement ko. Sekian." wah..ini mencabar kredibiliti aku cik Amni ni..takleh jadi ni.

"Ye la..ye la..tapi aku rasa kalo aku praktis lama-lama pun aku terer jugak buat camtu..even lagi hebat dari pakcik tu" masih tidak mahu mengalah.

"Cik kak ! I'm asking...berangan !" Zara sudah betul-betul duduk berhadapan dengan temannya itu.

"Agak pelik la soalan ko tu..ye la, tetiba tanya umur Along ape kes..? Kahwin bile la...Ko suke kat Along eh?" Amni sudah sengih lebar. Tapi macam tak logik la pulak kawan aku yang sihat akal fikiran ni boleh  tersuke kat abang aku yang mereng plus tak berapa nak berperasaan tu. Lagi pulak, bukan ke minah ni memang tak layan benda-benda jiwang macam ni??

"Hahaha..harus terjun lombong dengar statement merangkap soalan tak bertauliah ko tu..you know me la Am..i'm not that kind of person..or perhaps, for the time being that 'suke' not yet in my list to do..I just wonder, thinking that he always has thing opposite you..slalu buat parents ko makan hati berulam jantung. Maybe kalo dia kawen..he'll change..who knows.." 

Along nak kawin??? Uhuh..sape yang jaga sape nanti ni..langsung takleh caye ngan Along tu. Nanti sure akan musnahkan angan-angan wife dia yang nak jadi isteri yang paling bahagia kat dunia ni.

"Entahla Zara..I don't believe in him...banyak benda yang aku sendiri tak tahu macam mana dia uruskan kehidupan dia sebenarnya. Selalu balik tengah-tengah malam. Lepak entah mana-mana. Smoking. Itu yang setakat aku tau pasal life dia kat sini. Kat UK sana..I don't have any idea." Amni seakan mengeluh dengan sikap abangnya itu. Susah mahu menegur alongnya itu. Lagi senang mahu menegur orang yang kita tidak kenal sebenarnya. Sungguhlah dakwah yang satu itu seakan sukar untuk dia lakukan. Tidak sama seperti sewaktu dia memegang jawatan Timbalan Unit Disiplin ketika di sekolah dulu. Ye la..along ni bukan macam adik-adik sekolah dia dulu yang dia boleh tegur dan hukum bila perkara itu salah.
"Tapi aku still rasa dia dah patut kahwin.." ayatnya itu membuatkan Amni menjadi semakin berfikir. 

..................................................................................................................................

Umi sibuk menyusun kotak-kotak buku along di mini library. Banyak jugak along ni bawak balik buku. Gaya macam dah nak bye-bye Glasgow, tapi boleh pulak dia buat statement nak further study kat sana masa breakfast hari tu. Sudah dua minggu Iman tidak bertegur sapa dengan uminya. Gara-gara insiden ketika makan pagi itu. Uminya merajuk. Dia pula, pantang nampak kelibat umi pasti akan diajaknya umi berbual. Tapi umi saja buat keras hati. Langsung tak layan. Padahal, tengah-tengah malam je pasti umi akan jenguk along yang sedang tidur di biliknya. Akan dikucupnya dahi putera sulungnya itu. Hati tua itu lembut sebenarnya. Hati ibu..mana boleh keras lama-lama. 

Entah di mana silapnya, selepas SPM along mula buat perangai. Ingatkan bila dah pergi Glasgow, along akan berubah. Perangainya makin teruk, setiap kali balik cuti dia akan melepak sampai pagi. Orang dalam rumah tu macam orang asing baginya. Suka cari pasal dengan angah. Abah hanya mampu menggeleng, sudah puas menegur. Sampai pernah tangan tuanya hinggap di pipi Muhammaad Iman lantaran hilang sabar dengan silkp anaknya itu. Cumanya, semenjak-semenjak ni along semakin menghargai orang dalam rumah itu. Sudah mahu bercakap banyak sikit dari dulu. Tapi masih terasa ada sesuatu yang dipendamnya. Jiwa muda itu mudah memberontak jika disuruh buat sesuatu yang tidak disukainya.

Umi cuba mengeluarkan buku-buku along untu diletakkan di rak. Tiba-tiba satu gambar terjatuh. Jantungnya berdegup laju...Dia kaget melihat gambar itu..

Dan ...hati tuanya seakan makin berdarah apabila melihat apa yang tertera. Seolah-olah luka yang dulunya ditoreh lagi..berkali-kali. Air mata umi mengalir perlahan. Sampai hati along buat umi dan abah macam ni. Teresak-esak dia disitu..

"Along...anak umi..." tangannya menyentuh gambar anaknya bersama seorang perempuan. Dalam persalinan baju nikah. Walaupun tiada wajah senyum dari kedua pasangan pengantin itu. Dia tahu, itu anaknya..yang telah bernikah. Disisinya mereka, wujud seorang imam..jurunikah barangkali. Niatnya mengemas buku-buku along adalah sebagai tanda dia sudah memaafkan anaknya itu. Mahu berbaik dengan along. Namun, apa yang dia jumpa tika itu hanyalah menyedihkan lagi hatinya yang baru saja terubat.

"Ya Allah...apa semua ni along.." hatinya menangis lagi. 

Dalam masa yang sama, Iman yang baru tiba dari bertemu rakannya bergegas ke mini library. Kata angah tadi, barang-barangnya dari Glasgow dah sampai. Umi dan achik dah angkat bawak masuk mini library. Hatinya berdebar. Berharap tiada siapa yang menyentuh barang peribadinya. Namun, dia terlambat. Sesampai di depan mini library itu..berdenting bunyi kunci keretanya yang terjatuh. Dia tergamam melihat umi yang terjelepok disisi kotak-kotaknya. Ditangan umi ada gambar yang sangat mahu dirahsiakan dari semua orang. 

Kaku dia di situ. Bisu untuk bersuara. Umi seakan dapat membaca apa along ingin katakan...I'm sorry umi..
Abah yang terdengar bunyi benda jatuh, bergegas ke situ. Melihat si isteri begitu, hatinya sayu.

"Umi, kenapa ni?" tangannya memegang bahu umi. Umi masih menangis. Dihulurkan gambar itu kepada suaminya. Mencerlung mata abah melihat gambar tersebut. Namun, abah masih tenang. Tidak teresak-esak seperti umi.

"Muhammad Iman ! Please explain this ! " lantang bunyi suara abah. Ye, dia tahu. Itu satu arahan apabila abah sudah menyebut nama penuhnya. Dia mengekori langkah umi dan abah menuruni anak tangga untuk ke ruang tamu di bahagian bawah. 

Umi masih menangis. Tapi tidak seesak tadi. Cuma tangannya sekali-sekali akan mengesat air jernih yang akan mengalir tanpa disuruh itu. Umi dan abah duduk di sofa. Manakala along pula sudah melutut di bawah. Kepalanya ditundukkan. Tiada airmata yang mengalir. Hanya riak suram yang terukir di wajahnya.

"That's why along nak further study kat sana..I need to settle this with her.." ayat pertama keluar dari mulut Iman.

"Who is "her" to you, Muhammad Iman?" abah mula bersuara. Dipandangnya Iman mengharapkan jawapan.
"My wife." 

"Macam mana dan kenapa Iman? Jelaskan pada umi dan abah." suruh abah lagi..Iman melihat ke wajah umi, uminya senyum dan mengangguk. Seakan-akan memberi kekuatan kepadanya untuk menjelaskan segala perkara.

Sunday, April 3, 2011

With Them ~


 Happy sangat time ni...ye la..ade abg yang baik hati belanja kan..sweet memories with my lovely siblings :

che wan mohd izuddin (abg din)
ros ubaidiah (kak ros)
che wan mohd khalili (khalili)
che wan maisarah (che sarah)


 haha..sengal kan..semua orang pandang kitorang time ni ^_^



........^_^.......



 kak ros (sister in law) pun layan game ni tau..mase ni tengah pregnant 3 months kalau x silap..memang pergh...huhu



he and she [ abg din & kak ros ] ('',)



cantik kan ! i likes this one :)



 again..my beloved brother & sister ~


me, kak ros, sarah & khalili



with che sarah again..actually ni kolam untuk kids..haha,